FAQ

Här hittar ni vanliga frågor och svar. Skulle ni inte hitta vad ni söker så kontakta oss!

Vi har i några års tid sökt vägar för att jobba medskapande med dem som berörs. Vi har gjort det sedan 2014 genom att anställa unga utan arbete eller studier. Genom Vi-projektet som vi genomförde 2020-2022 kom vi en liten bit på väg med att hitta en modell för att ta oss an komplexa problem tillsammans med de berörda. Det gav så intressanta resultat att vi har utvecklat modellen för att fungera i exempelvis kommuner.

Nej – det handlar här inte om att lära sig ett material – det handlar om att förstå och anamma ett nytt förhållningssätt i hur man jobbar med sina medarbetare och främst ungdomar, i det här fallet UVAS. Det handlar om en systemförändring, och det måste bygga på de arbetslösas erfarenheter.

För att delaktighetskedjan ska bli framgångsrik, är det en förutsättning att förhållningssättet som är grunden i detta program förstås och anammas av alla inblandade.

Ja – vi beräknar rekryteringsprocessen att ta 2-3 månader och vårat team hjälper till i processen.

Utbildningarna sker tillsammans med tre till fyra kommuner med samma mål, så att man får en dynamisk grupp om en 8-12 Unga Samhällsutvecklare. De börjar med att träffa ett team under 5 dagar under sin första arbetsvecka och går då deras utbildning UKA (Unga Kollektiva Anspråk). Detsamma gäller för handledare och förvaltningschefer. Det blir alltså gemensamt för några kommuner och inte lokalt i varje kommun.

Ja, både de Unga Samhällsutvecklarna och kommunala handledarna handleds under 25 veckor för att stärka båda i deras roller och användandet av det nya förhållningssättet i det dagliga arbetet.

Arbetsgivare för den Unga Samhällsutvecklaren är den kommun hen ska arbeta för.

Vi jobbar i skrivande stund för att få till adekvat finansiering för ändamålet.

Då firar vi med en kick-off som en markering för att ”nu är detta sättet vi jobbar vidare på”.

Vi är i ett tidigt skede att jobba med detta arbetssätt. Vi är dock övertygade att det ger resultat, och att det är en nödvändig förändring för samhället i stort. Vi har sett resultat i stor grad av deltagare som börjat studier, praktik eller att söka jobb. Detta är unga som kommunen annars har svårt att nå, och utan en förändring i arbetssätt har vi redan förlorat.

Javisst – här är några inslag:

Shadi Salaimeh, Faissal Alchaar och Yasssmin Daamash, jobbar som Unga Samhällsutvecklare i Trollhättan och Vänersborg. Fotograf/Källa: Julia Jacobsson
Shadi Salaimeh, Faissal Alchaar och Yasssmin Daamash, jobbar som Unga Samhällsutvecklare i Trollhättan och Vänersborg. Fotograf/Källa: Julia Jacobsson