Medarbetare
Nyckelpersoner som står bakom skapandet av DAK-Modellen.
UPPHOVSPERSONER OCH ANSVARIGA LEDARE.
Ursprung Vi-Projektet
Antalet UVAS ökar i Västra Götaland. Förkortningen UVAS står för unga som varken arbetar eller studerar. Att stå utanför samhällets traditionella sysselsättningar kan vara väldigt påfrestande för individen. Samhället å sin sida går miste om de kunskaper och de personliga resurser som ungdomarna besitter.
Vi-projektet har arbetat med de faktorer som sätter käppar i hjulet för att UVAS potential ska kunna komma till sin fulla rätt. Vi har i samråd med ungdomarna förbättrat förutsättningarna för att unga utan sysselsättning ska kunna närma sig arbetsmarknaden, få bättre hälsa samt känna makt över sin framtid.
Delaktighetskedjan (DAK-Modellen) är en produkt ur detta gedigna arbete som vi väljer att paketera så att det kan spridas med framgång till andra kommuner.
—
Vi-projektet ägs av Västra Götalandsregionen Folkhögskoleförvaltningen och medfinansieras av Europeiska socialfonden. Samverkande i projektet är kommunalförbunden i Fyrbodal och Sjuhärad, Rädda Barnen, fem folkhögskolor, vuxenutbildningen i Borås, Trollhättan och Vänersborg, Högskolan Väst, Sociologiska institutionen vid Uppsala Universitet samt 19 kommuner. Målet var att nå 1 000 unga under de två år (2020-2022) som projektet pågick.
Våra deltagare har sagt
Forumteatern som vi jobbade med [i Medskapande Ledarskap] visade sig vara en spännande metod, som gav mer än vad jag från början hade väntat mig. Ett användbart verktyg för att diskutera sociala utmaningar, där makthierarkier och andra vanliga hinder inte kom i vägen för dialog.
Jag är en social människa och jag tycker om att arbeta med ungdomar. Jag har varit i samma situation som många andra unga. Jag upplever att de tror på oss.
För att börja att förstå vad som händer i samhället behöver vi lyssna på de som är berörda i olika sammanhang. DAK-kedjan är en väg att lyssna, finna lösningar och hopp tillsammans – för det goda livet.
Jag känner redan nu att jag gör skillnad för mina äldre kollegor.
Vi är en bro mellan ungdomarna, kommunen och regionen. Målet är att fler ska känna samhörighet och att nå grupper som kommunen inte når. De är unga som vill mycket och har stora mål. Men de behöver hjälp på vägen.