Medarbetare

Nyckelpersoner som står bakom skapandet av DAK-Modellen.

UPPHOVSPERSONER OCH ANSVARIGA LEDARE.

Tomas Rydsmo
Tomas RydsmoVerksamhetsutvecklare, Folkhögskoleförvaltningen, Västra Götalandsregionen
Tomas Rydsmo har 28 års erfarenhet av strategiskt arbete med att främja individens möjligheter att påverka samhället. ForumCiv, Ljungskile folkhögskola och Rädda Barnen utgör några av hans tidigare arbetsgivare. Han brinner för möten i ögonhöjd och var initiativtagare bakom Vi-projektet, den satsning som gett upphov till delaktighetskedjan.
Jonas Abrahamsson
Jonas AbrahamssonSamordnare, Västra Götalandsregionen
Jonas Abrahamsson har tidigare erfarenhet som samordnare för den medskapande processen (MSP), kompetensutvecklingen inom Vi-projektet. Han har ett stort intresse för ledarskapsutbildningar och har tidigare arbetat för Sida. I grunden är han både statsvetare och musiker.
Ola Mattson
Ola MattsonChef, Growth Hub, Rädda Barnen
Ola Mattsson är chef för Growth hub, Rädda barnens innovationsarm, som har varit en partner i Vi-projektet och supporter av Delaktighetskedjan, DAK. Ola har en lång bakgrund inom Rädda Barnen och har tidigare varit Sverigechef för Sverigeprogrammet.
Hinda Talal
Hinda TalalRådgivare och metodutvecklare, Rädda Barnen
Hinda Talal är rådgivare och metodutvecklare på Rädda Barnen med särskilt fokus på inkludering, jämlikhet och socioekonomisk utsatthet. Hinda har 14 års erfarenhet av internationellt humanitärt och nationellt arbete med att utbilda och stötta organisationer, offentlig sektor och näringsliv i inkluderande förhållningssätt. Hon har en kandidat i psykologi och en master i fred och konflikthantering samt spets-kompetens inom minoritetsstress, community mobilization, expressiv metodik som forumteater och upplevelsebaserad pedagogik.
Daniel Diaz
Daniel DiazPedagogisk utvecklingsledare, Growth Hub, Rädda Barnen
Daniel Diaz är pedagogisk utvecklingsledare och tidigare nationell samordnare för arbetet med hållbar försörjning på Rädda Barnen. Han har över 20 års erfarenhet som socialarbetare, handledare och pedagog med inriktning på frågor som rör bl.a social mobilisering, folkbildning, rasism, missbruk, kriminalitet och diskriminering. Han har tidigare arbetat inom Hasselarörelsen, dit han nu också återvänt som verksamhetschef för Hassela Solidaritet.
Adnan Abdul Ghani
Adnan Abdul GhaniMigrationsexpert, Rädda Barnen
Adnan är migrationsexpert hos Rädda Barnen, där han utvecklade Re-Act Model för flyktingars egenmakt, självorganisering och strategiskt samarbete. Som flykting från Syrien startade han en rörelse för att utbilda flyktingar till att leda samhällsaktiviteter och initierade Support Group Network (SGN). Han är tematisk rådgivare för Västra Götalandsregionen för dess regionala utvecklingsstrategi 2020 till 2030 och medlem i EU-kommissionens expertgrupp för migration, asyl och integration.

Ursprung Vi-Projektet

Antalet UVAS ökar i Västra Götaland. Förkortningen UVAS står för unga som varken arbetar eller studerar. Att stå utanför samhällets traditionella sysselsättningar kan vara väldigt påfrestande för individen. Samhället å sin sida går miste om de kunskaper och de personliga resurser som ungdomarna besitter.

Vi-projektet har arbetat med de faktorer som sätter käppar i hjulet för att UVAS potential ska kunna komma till sin fulla rätt. Vi har i samråd med ungdomarna förbättrat förutsättningarna för att unga utan sysselsättning ska kunna närma sig arbetsmarknaden, få bättre hälsa samt känna makt över sin framtid.

Delaktighetskedjan (DAK-Modellen) är en produkt ur detta gedigna arbete som vi väljer att paketera så att det kan spridas med framgång till andra kommuner.

Vi-projektet ägs av Västra Götalandsregionen Folkhögskoleförvaltningen och medfinansieras av Europeiska socialfonden. Samverkande i projektet är kommunalförbunden i Fyrbodal och Sjuhärad, Rädda Barnen, fem folkhögskolor, vuxenutbildningen i Borås, Trollhättan och Vänersborg, Högskolan Väst, Sociologiska institutionen vid Uppsala Universitet samt 19 kommuner. Målet var att nå 1 000 unga under de två år (2020-2022) som projektet pågick.

Våra deltagare har sagt

Forumteatern som vi jobbade med [i Medskapande Ledarskap] visade sig vara en spännande metod, som gav mer än vad jag från början hade väntat mig. Ett användbart verktyg för att diskutera sociala utmaningar, där makthierarkier och andra vanliga hinder inte kom i vägen för dialog.

Said Osman, Enhetschef integration, Uddevalla kommun

Jag är en social människa och jag tycker om att arbeta med ungdomar. Jag har varit i samma situation som många andra unga. Jag upplever att de tror på oss.

Yassmin Daamash, Ung Samhällsutvecklare, Vänersborg

För att börja att förstå vad som händer i samhället behöver vi lyssna på de som är berörda i olika sammanhang. DAK-kedjan är en väg att lyssna, finna lösningar och hopp tillsammans – för det goda livet.

Anders Ahlström, Förvaltningschef, Folkhögskoleförvaltningen Västra Götalandsregionen

Jag känner redan nu att jag gör skillnad för mina äldre kollegor.

Max Halldén Lanéus, Ung Samhällsutvecklare, Boråsregionen

Vi är en bro mellan ungdomarna, kommunen och regionen. Målet är att fler ska känna samhörighet och att nå grupper som kommunen inte når. De är unga som vill mycket och har stora mål. Men de behöver hjälp på vägen.

Yassmin Daamash, Ung Samhällsutvecklare, Vänersborg
0
Miljoner kronor budget
0
Antal år
0
Insatser
0
Anställda Unga Samhällsutvecklare
0
Kommuner
0
Folkhögskolor
0
UVAS möten i ögonhöjd
0
Vuxenutbildningar
0
Rädda Barnen
0
Utvecklingspaket: DAK
0
Delmål individnivå
0
Delmål Samhällsnivå

Kontakta oss för mer information

Anamma delaktighetskedjan (DAK) och låt oss samskapa nya lösningar för ökad grad av arbete och studier till utsatta unga!